ТИТЕЛ- У ПРОСТОРИЈАМА СТШ "МИЛЕВА МАРИЋ" ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

ТИТЕЛ- У ПРОСТОРИЈАМА СТШ "МИЛЕВА МАРИЋ" ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ
Стево Диклић

У понедељак, 2. децембра 2019. године, у просторијама СТШ "Милева Марић" обележен је Светски дан борбе против СИДЕ, у организацији Цевеног крста Тител и СТШ "Милева Марић". 
Реализатори ове акције били су Марија Олах Калмар, секретар Црвеног крста Тител, Тања Ивков Узелац, професор у СТШ "Милева Марић" и ученици, волонтери Црвеног крста, Вишља Врањо, Јована Тома, Саша Тегелтија и Николина Ћирко.

У првом делу ове целодневне активности, ученици првих разреда погледали су едукативни филм за област превенције ХИВ/АИДС "Дечко који се стидео". То је едукативни филм који су снимили волонтери Црвеног крста Палилуле у продукцији Mosquito Adventures.
Филм говори о томе да су стид, неинформисаност и неодговорнст према сопственом телу, најчешћи узроци ризичног понашања и могући узроци добијања ХИВ-а. У филму су садржана и стручна објашњења у вези са вирусом и јединим начином ефикасне заштите.
Поред гледања филма, у првом делу обележавања овог дана, одржана су предавања и тестови провере ученичке информисаности о наведеним проблемима . 
Други део обележавања Светског дана борбе против СИДЕ, одвијао се у холу школе где су били изложени лепо урађени панои и штандови на којима су ученицима дељене брошуре Црвеног крста Војводине и Института за јавно здравље Војводине: "Шта треба да знам о сексуално преносивим инфекцијама (СПИ) и мерама заштите", "Све што треба да знамо о АИДС-у" и "Све што треба да знам о контрацепцији".
Такође су дељени кондоми, који су изазвали завидано интересовање међу ученицима.
У трећем делу анализирани су резултати тестова о познавању поменуте проблематике. 
Показало се да су ученици добро упознати са опасностима које доносе неодговорно понашање и небрига о сопственом здрављу и здрављу свог сексуалног партнера. Било је и доста питања на која је стрпљиво и стручно одговарала професорица Тања Ивков Узелац. 
Ученик Борислав Трнинић, који је најбоље  решио тест и показао велико знање и информисаност, награђен је књигом.
Стево Диклић

Коментари